MERZİFON MUNICIPALITY BUSINESS & LIFE CENTRE

Office, Mix-Use, Commercial, Competition

PROJECT NAME: Merzifon Municipality Business & Life Centre Architectural Project Competition

PROJECT LOCATION: Merzifon, Amasya / Turkey

TOTAL SURFACE AREA: 9167 m2

PROJECT YEAR: 2017

DESIGN TEAM: Doruk Salalı, Salih Z. Salalı

SUPPORT TEAM: Murat Karaca, Sinan Coşkun, Berk Acar, Şükrü Kütük

STATICS: URAL Engineering

Merzifon Municipality’s Merzifon Business and Life Center is located in one of the most strategic points of the city in the competition project. The area, which has become even more important due to its surroundings and the participation of the Republic Square in a sense, is located at the junction point where we can call the city ‘nodus’ due to its proximity to historic construction such as Kara Mustafa Pasha Complex, Salt Pazarı Hamam and Bedesten . Its location, on such a critical site, has led to the need to be a meeting place for the Merzifon, rather than just a business center, to create a passage between the city center periphery and the center and to provide a public continuity for its users.

The city has undertaken the task of creating a passage between the city center and its surroundings, with its plots, pedestrianization of its surroundings, and incorporation into the Republic Square in a sense. In order to achieve this permeability, the mass is divided into two parts, the ground floor unit and the public area, by means of a diagonal line connecting the two intersection points and the public spaces emerging from the back grounds created by the back grounds. The different functions, the mass divided in two, are distributed vertically. The two masses connected by a common circulation field are clamped together in an integrated manner. This common circulation area has contributed to the creation of an active semi-public office experience and therefore day and night. At the same time, since these different functions have different requirements, the pockets are designed differently.

The relationship with the construction of the pedestrianized area has been achieved by designing the created spaces to invite environmental public spaces to the building. The structure was designed as permeable as possible on the ground floor, and the surrounding area around it was turned into a square with itself. The flooring was designed in a parametric manner using the ‘voronoi’ model, taking into account the user’s density. The model, which is more common at users’ concentration points, has contributed visually to the center-periphery relationship.